Request a call back

Join NOW to get access to exclusive study material for best results

CBSE Class 10 Answered

In a household five tube lights of 40 volt each are used for 5 hours and electric press of 500 volt for 4 hours everyday. Calculate the total energy consumed by the tubelight and press in a month of 30 days
Asked by ksheluka41 | 03 Nov, 2022, 05:33: PM
Expert Answer
Unit of power rating of electrical appliances is Watt not volt.
 
It is assumed  4 tubelights of 40 W each is used 5 hours  everyday and 500 W electrical press is used 4 hours every day .
 
It is required to get energy consumption  in a month of 30 days.
 
-------------------------------------------
 
Energy consumption  of Tubelight in a month = 5 × 40 × 5 × 30 = 30000 W-hr  = 30 kWhr
 
Energy consumption  of electrical press  in a month = 500 × 4 × 30 = 60000 W-hr  = 60 kWhr
 
Total energy consumption = 90 kWhr
 
1 kWhr = 3.6 MJ
 
90 kWhr = 90 × 3.6 MJ = 324 MJ
 
------------------------------------------------------------------------------------------

Answered by Thiyagarajan K | 04 Nov, 2022, 03:07: PM
CBSE 10 - Physics
Asked by dagurankur03 | 08 Apr, 2022, 09:56: AM
ANSWERED BY EXPERT
CBSE 10 - Physics
Asked by ragavarshinik07 | 30 Mar, 2022, 07:17: PM
ANSWERED BY EXPERT
CBSE 10 - Physics
Asked by shashankkatekar | 28 Dec, 2021, 07:26: PM
ANSWERED BY EXPERT
CBSE 10 - Physics
Asked by sunilgupta9419158173 | 20 Jul, 2021, 01:14: PM
ANSWERED BY EXPERT
CBSE 10 - Physics
Asked by mdasifannu | 04 Jul, 2021, 10:37: AM
ANSWERED BY EXPERT
CBSE 10 - Physics
Asked by kamnikumari698 | 23 Jun, 2021, 08:28: AM
ANSWERED BY EXPERT
Get FREE Sample Mock Papers for Final Exams
Download Now
×