Request a call back

Two men X and Y started working for a certain company at similar jobs on January 1, 1950. X asked for an initial salary of Rs. 300 with an annual increment of Rs. 30. Y asked for an initial salary of Rs. 200 with a rise of Rs. 15 every six months. Assume that the arrangements remained unaltered till December 31, 1959. Salary is paid on the last day of the month. What is the total amount paid to them as salary during the period?
Asked by rushabhjain.av | 19 Nov, 2018, 10:56: PM
Initial annual salary of X  = Rs.300 × 12 = Rs.3600
Annual increment of X = Rs 30 × 12 = Rs.360

Total salary of X for 10 years will be obtained using arithmetic progression, with initial value Rs. 3600 and
difference Rs.360 for 10 years as given below

Total salary of X = (10/2) [ 2×3600 + 9×360 ] = Rs. 52200

Initial half-reary salary of Y =Rs.200×6 = Rs. 1200
Half-yearly increment of Y = Rs.15×6 = Rs.90

Total salary of Y for 10 years or 20 half-yearly period  will be obtained using arithmetic progression,
with initial value Rs. 1200 and difference Rs.90 for 20 half-year period as given below

Total salary of Y = (20/2)[ 2×1200 + 19×90 ] = Rs. 41100

Total salary paid to X and Y = Rs. 52200 + Rs. 41100 = Rs. 93300
Answered by Thiyagarajan K | 20 Nov, 2018, 02:18: AM

Concept Videos

CBSE 11-science - Maths
Asked by nityaboragam | 11 Apr, 2024, 12:14: PM
CBSE 11-science - Maths
Asked by kanhaparashar17 | 04 Apr, 2024, 12:55: PM
CBSE 11-science - Maths
Asked by dseno1741 | 29 Mar, 2024, 08:47: PM
CBSE 11-science - Maths
Asked by parvanipatil09 | 29 Mar, 2024, 10:12: AM
CBSE 11-science - Maths
Asked by rishithatelaprolu84 | 29 Mar, 2024, 08:32: AM
CBSE 11-science - Maths
Asked by Manjeet | 23 Mar, 2024, 09:41: PM