linear equation

Asked by  | 26th May, 2010, 11:57: AM

Expert Answer:

Let the speed of A and B be VA and VB respectively.

VA = VB - 4        .....(1)

Now in the same amount of time B reaches Meerut, i.e. covers 60 km and returns back i.e. 12 km. and let this time be T. But A travels only 60 - 12 = 48 km in the same time T.

Hence,

VA T = 48         ....(2)

VBT = 60+12 = 72

(VA + 4)T = 72      ... from (1)

VAT + 4T = 72    

48 + 4T = 72     ... from (2)

T = 6 hrs.

VAT = 48

VA = 48/T = 48/6 = 8 km/hr.

Regards,

Team,

TopperLearning.

Answered by  | 26th May, 2010, 12:07: PM

Queries asked on Sunday & after 7pm from Monday to Saturday will be answered after 12pm the next working day.