Request a call back

A man covered a distance of 3990 km partly by air, partly by sea and the remaining by land. the time spent in air, on sea and on land is in the ratio 1:16:2 and the ratio of average speed is 20:1:3 respectively. if totaln average speed is 42km/hr then the distance covered by sea is_______ A) 1602 KMS B) 1520 KMS C) 1620 KMS D) 1500 KMS Expert Answer
Let the ratio of actual time spent in air, by sea and on land = t : 16t : 2t

total time = t + 16t +2t = 19t

overall average speed  = ....................(1)

from eqn.(1), we get t = 5hrs ;
Hence time spent on air = 5 hr ; time spent by sea = 16×5 = 80 hr ; time spent on land = 2×5 = 10 hr .

Let the ratio of actual speed in air, on sea and on land = 20v : v : 3v

distance covered in air = 20v×5 = 100v km
distance covered on sea = v×80 = 80v km
distance covered on land = 3v×10 = 30v km

total distance 100v+80v+30v = 210v = 3990 km ........................(2)

from (2) we get v = 19 km/hr

distance covered by sea = 80×19 = 1520 km

Answered by Thiyagarajan K | 29 Nov, 2018, 07:24: AM

## Concept Videos

CBSE 9 - Maths
Asked by Krishna962511 | 23 Jan, 2023, 10:41: AM ANSWERED BY EXPERT
CBSE 9 - Maths
Asked by kbalanbiju | 18 Jan, 2023, 07:16: PM ANSWERED BY EXPERT
CBSE 9 - Maths
nh Asked by poonam.sps.2008 | 18 Jan, 2023, 06:26: PM ANSWERED BY EXPERT
CBSE 9 - Maths
find value  ANSWERED BY EXPERT
CBSE 9 - Maths
Simplify: (9/16)^3/2Ã(36/49)^5/2+(343/216)^-5/3 Asked by harisinhapala0 | 11 Jan, 2023, 05:21: AM ANSWERED BY EXPERT
CBSE 9 - Maths
Asked by 16presa1186 | 09 Jan, 2023, 07:55: PM ANSWERED BY EXPERT
CBSE 9 - Maths
Class 9 Srijan Mathematics Ex-3.3 Q10 (a,b) Ans- 10/a -. 144 10/b -. -105/4 please Show All The Process Asked by anikk659 | 08 Jan, 2023, 03:41: PM ANSWERED BY EXPERT
CBSE 9 - Maths
Asked by rajeshporwal02 | 07 Jan, 2023, 07:38: PM ANSWERED BY EXPERT
CBSE 9 - Maths
plz answer urgently dear experts lines and angles question : Asked by savitamahajan202 | 02 Jan, 2023, 10:55: AM ANSWERED BY EXPERT
CBSE 9 - Maths
Asked by lalchandkundara17 | 30 Dec, 2022, 08:44: AM ANSWERED BY EXPERT