Request a call back

# Class 6 NCERT Solutions Maths Chapter 12 - Ratio and Proportion

## Ratio and Proportion Exercise Ex. 12.1

### Solution 1 ### Solution 2 ### Solution 3 ### Solution 4 ### Solution 5 ### Solution 6 ### Solution 7 ### Solution 8 ### Solution 9 ### Solution 10 ### Solution 11 ### Solution 12 ### Solution 13 ### Solution 14 ### Solution 15 ### Solution 16 ## Ratio and Proportion Exercise Ex. 12.2

### Solution 1  ### Solution 2  ### Solution 3 ### Solution 4 ## Ratio and Proportion Exercise Ex. 12.3

### Solution 1

Cost of 7m cloth = Rs. 1470

Cost of 1m cloth = Therefore the cost of 5m cloth = 210 × 5 = Rs. 1050

### Solution 2

Money earned in 10 days = Rs. 3000

Money earned in 1 day = Money earned by Ekta in 30 days = 300 × 30 = Rs. 9000

### Solution 3 ### Solution 4(a)

Cost of 5 kg wheat = Rs. 91.5

Cost of 1kg wheat = the cost of 8kg of wheat = 18. 3 × 8 = Rs. 146.4

### Solution 4(b)

Wheat purchased in Rs. 91. 5 = 5 kg

Wheat purchased in Re. 1 = the quantity of wheat can be purchased in Rs. 183 = ### Solution 5 ### Solution 6

Rent for 3 months = Rs. 15000

Rent for 1 month = So, rent for a whole year(12 months) = 5000 × 12 = Rs. 60,000

Therefore Shaina has to pay Rs. 60,000 for a whole year.

### Solution 7

Number of bananas in Rs. 180 = 4 dozen = 4 × 12 = 48

Number of bananas bought in Re. 1 = So, the number of bananas bought in Rs. 90 = Therefore 24 bananas can be purchased for Rs. 90.

### Solution 8 ### Solution 9 ### Solution 10 ### Solution 11 