Full fledge assessment videos for metals-and-non-metals

Full fledge assessment (Please watch the above videos before attempting this assessment)

Question 1 of 20
Q1. All material shows the property of malleability except
  • Iron
  • Gold
  • Graphite
  • Copper

Solution :

Graphite is non-metal which does not show the property of malleability.
Still have doubt? Watch Video
Q2. The alloy of iron is called stainless steel because of which one property? 
  • High strength
  • Brittleness
  • High malleability
  • High corrosion resistance

Solution :

The alloy of iron is called stainless steel because of its high corrosion resistance. 
Still have doubt? Watch Video
Q3. From the given metals, which is more reactive than aluminium? Zinc, lead, copper, calcium 
  • Zinc
  • Lead
  • Copper
  • Calcium

Solution :

According to the reactivity series of metals, calcium is more reactive than aluminium. 
Still have doubt? Watch Video
Q4. Which allotrope of carbon is the hardest substance known? 
  • Diamond
  • Graphite
  • Coke
  • Fullerene

Solution :

Diamond is the hardest substance known. 
Still have doubt? Watch Video
Q5. Which metal is a poor conductor of heat?
  • Cerium
  • Calcium
  • Lead
  • Zinc

Solution :

Lead is a poor conductor of heat.
Still have doubt? Watch Video
Q6. Which metal will react with acid by heating only? 
  • Sodium
  • Copper
  • Magnesium
  • Zinc

Solution :

Only copper will react with acid by heating. 
Still have doubt? Watch Video
Q7. The chemical reaction between metal and acid is a
  • Combination reaction
  • Decomposition reaction
  • Displacement reaction
  • Precipitation reaction

Solution :

A displacement reaction occurs when a metal reacts with an acid.
Still have doubt? Watch Video
Q8. Which of the following is not a metal? 
  • Lithium
  • Sodium
  • Silicon
  • Calcium

Solution :

Silicon is a metalloid which possesses the properties of both metals and non-metals. 
Still have doubt? Watch Video
Q9. What is the purpose of alloying sodium with mercury (sodium amalgam)? 
  • To modify casting ability
  • To increase corrosion resistance
  • For easy and safe transport of sodium
  • To increase hardness and tensile strength

Solution :

Sodium amalgam is les reactive than sodium metal; hence, sodium is amalgamated for easy and safe transportation. 
Still have doubt? Watch Video
Q10. Which of the following is a thermite reaction? 

Solution :

The thermite reaction is     
Still have doubt? Watch Video
Q11. Identify the ionic compounds among the following: 
  • HCl
  • CCl4
  • KCl
  • NH3

Solution :

The ionic compound is KCl. 
Still have doubt? Watch Video
Q12. Atoms which gain electrons to attain stability are known as 
  • Positrons
  • Cations
  • Anions
  • Protons

Solution :

Atoms which gain electrons to attain stability are known as anions. 
Still have doubt? Watch Video
Q13. Which of the following compounds are ionic compounds? 
  • KCl, NaOH, CCl4
  • NaCl, MgCl2, KF
  • Cl2, HCl, KCl
  • NH3, NaCl, MgCl2

Solution :

NaCl, MgCl2 and KF are ionic compounds. 
Still have doubt? Watch Video
Q14. Which reducing agent is used to reduce zinc oxide to zinc? 
  • Carbon
  • Coke
  • Carbon monoxide
  • Hydrogen

Solution :

Carbon is used as a reducing agent to reduce zinc oxide to zinc.
Still have doubt? Watch Video
Q15. Bronze is the homogeneous mixture of 
  • Copper and tin
  • Copper and calcium
  • Copper and zinc
  • Zinc and tin

Solution :

Bronze is the homogeneous mixture of copper and tin. 
Still have doubt? Watch Video
Q16. Which of the following metals can force hydrogen to form hydride? 
  • Sodium
  • Potassium
  • Calcium
  • All of these

Solution :

Sodium, potassium and calcium can force hydrogen to form hydride. 
Still have doubt? Watch Video
Q17. The number of protons in a negatively charged atom is 
  • More than the number of electrons
  • Less than the electrons in the atom
  • More than the protons in the atom
  • Less than the atomic number of the element

Solution :

The number of protons is less than the number of electrons in a negatively charged atom. 
Still have doubt? Watch Video
Q18. Which allotrope of carbon shows a high melting point? 
  • Graphite
  • Diamond
  • Coke
  • Fullerene

Solution :

Diamond possesses a high melting point. 
Still have doubt? Watch Video
Q19. In galvanisation, the base metal is coated with 
  • Tin
  • Zinc
  • Gallium
  • Nickel

Solution :

In galvanisation, the base metal is coated with zinc. 
Still have doubt? Watch Video
Q20. Which is the correct order of the reactivity of metals? 
  • Ca > Ag > Al > Cu
  • Ca > Cu > Ag > Al
  • Ca > Al > Cu > Ag
  • Cu < Ag < Al < Ca

Solution :

The correct order of the reactivity of metals is Ca > Al > Cu > Ag. 
Still have doubt? Watch Video