# Selina Concise Mathematics - Part II Solution for Class 10 Mathematics Chapter 1 - Value Added Tax

## Selina Textbook Solutions Chapter 1 - Value Added Tax

Selina Textbook Solutions are a perfect way to ace your examination with high marks. These Textbook Solutions are extremely helpful for solving difficult questions in the ICSE Class 10 Mathematics exam. Our Selina Textbook Solutions are written by our subject experts. Find all the answers to the Selina textbook questions of** **Chapter 1 - Value Added Tax.

All Selina textbook questions of** **Chapter 1 - Value Added Tax solutions are created in accordance with the latest ICSE syllabus. These free Textbook Solutions for ICSE Class 10 Selina Concise Mathematics will give you a deeper insight on the fundamentals in this chapter and will help you to score more marks in the final examination. ICSE Class 10 students can refer to these solutions while doing their homework and while studying and revising for the Mathematics exam.

## Selina Concise Mathematics - Part II Solution for Class 10 Mathematics Chapter 1 - Value Added Tax Page/Excercise 1(A)

Sale price of watch= Rs540

Rate of sales tax= 8%

Total amount paid by Rajat= Rs540 + 8% of Rs540

= Rs540 + Rs43.20

= Rs583.20 Ans.

Sale price = Rs. 3,840

Sales tax paid= Rs. 345.60

Selling price of washing machine= Rs.13,530

Rate of sales tax = 10%

Sale price of biscuits = Rs158

Rate of sales tax on biscuits= 6%

Amount paid for biscuits= Rs158 + 6% of Rs158

= Rs158 + Rs9.48

= Rs167.48

Sale price of cosmetic goods = Rs354

Rate of sales tax= 9%

Amount paid for cosmetic goods= Rs354 + 9% of Rs354

= Rs354 + Rs31.86

= Rs385.86

Total amount paid by Sarita= Rs167.48 + Rs385.86

= Rs553.34 Ans.

(i)

Total price paid for T.V. =Rs13,407

Rate of sales tax= 9%

Let sale price = Rs y

According to question

New rate of sales tax= 13%

New total price for T.V. = Rs12,300+ 13% of Rs12,300

=Rs12,300 + Rs1,599

= Rs13,899

More money paid = Rs13,899 - Rs13,407= Rs492 Ans.

Let sale price of article = Rs y

Total price inclusive of sales tax= Rs8,250

Rate of sales tax= 10%

According to question

(i)New rate of sales tax= 15%

New total price =Rs7,500+15% of Rs7,500

=Rs7,500 + Rs1,125=Rs8,625

More money paid = Rs8,625 - Rs8,250 = Rs375 Ans.

(ii)New rate of sales tax = 6%

New total price= Rs7,500 + 6% of Rs7,500

= Rs7,500 +Rs450 = Rs7,950

Less money paid = Rs8,250 - Rs7,950= Rs300 Ans.

(iii)New rate of sales tax=(10+2)%=12%

New total price= Rs7,500+ 12% of Rs7,500

= Rs7,500+ Rs900= Rs8,400

More money paid= Rs8,400 -Rs8,250= Rs150 Ans.

(iv)New rate of sales tax=(10-3)%= 7%

New total price = Rs7,500+ 7% of Rs7,500

= Rs7,500 + Rs525= Rs8,025

Less money paid = Rs8,250 -Rs8,025 = Rs225 Ans.

Price of bicycle inclusive of sales tax= Rs1,664

List price of bicycle = Rs1,600

(i)Sales tax= Rs1,664 - Rs1,600= Rs64

(ii)New rate of sales tax=(4+6)%=10%

New total price = Rs1,600+ 10% of Rs1,600

= Rs1,600 + Rs160

= Rs1,760 Ans.

Let the list price of T.V. = y

Sales tax when the rate is 9%=

Sale price is

Sales tax when the rate is 6%=

Sale price is

Differences of sale prices

Savings for Geeta = 784.

Therefore, we have,

Ans.

Purchase price= Rs1,800

Expenditure =Rs600

Total price= Rs1,800+ Rs600= Rs2,400

M.P. of article= Rs2,400+20% of Rs2400

=Rs2,400+Rs480=Rs2,880

Cost price for customer= Rs2,880+ 12% of Rs2,880

= Rs2,880+Rs345.60

= Rs3,225.60 Ans.

C.P. of an article = Rs800

Expenditure = Rs100

Total C.P.= Rs800+ Rs100= Rs900

Let sale price = Rs y

Sale price inclusive of sales tax= Rs1,287

Rate of sales tax=10%

Then y + 10% of y = Rs1,287

His profit = Rs1,170 - Rs900=Rs270

Marked price of article= Rs.6,000

Sale price after discount= Rs.6,000 - 15% of Rs.6,000

= Rs.6,000 - Rs.900

Rs.5,100

Rate of sales tax=10%

Cost price for customer= Rs.5,100 + 10% of Rs.5,100

= Rs.5,100+ Rs.510

= Rs.5,610

List price of T.V.= Rs24,000

Discount%= 8%

Season discount= 5%

Rate of sales tax= 10%

\Sales tax =

Final price for customer= Rs20,976+ 10% of Rs20,976

= Rs20,976+ Rs2,097.60

= Rs23,073.60 Ans.

## Selina Concise Mathematics - Part II Solution for Class 10 Mathematics Chapter 1 - Value Added Tax Page/Excercise 1(B)

Purchase price for shopkeeper= Rs6,200

Sale price for shopkeeper= Rs8,500

Tax paid by the shopkeeper= 8% of 6,200

=

Tax charged by the shopkeeper= 8% of 8,500

Then VAT paid by the shopkeeper= Rs680 - Rs496= Rs184 Ans.

Purchase price for A= Rs3,600

Tax paid by A= 10% of Rs3,600

Purchase price for B=Rs4,800

Tax paid by B to A= 10% of Rs4,800

Purchase price for C= Rs5,500

Tax paid by C to B= 10% of Rs5,500

VAT paid by A= Rs480 - Rs360= Rs120 Ans.

VAT paid by B= Rs550 - Rs480= Rs70 Ans.

Purchase price for manufacture = Rs60,000

Tax paid by manufacturer= 4% of Rs60,000

Sale price for manufacturer= Rs92,000

Tax charged by manufacturer= 12.5% of Rs92,000

VAT paid by manufacturer= Rs11,500 - Rs2,400

= Rs9,100 Ans.

Cost price for distributor= Rs6,000

Tax paid by distributor= 12.5% of Rs6,000

Sale price for distributor= Rs7,500

Tax charged by distributor= 12.5% of Rs7,500

VAT paid by distributor= Rs937.50 - Rs750

= Rs187.50 Ans.

Sale price for trader= Rs8,000

Tax charged by trader= 12.5% of Rs8,000

VAT paid by trader= Rs1,000 - Rs937.50 = Rs62.50 Ans.

Printed price of an article= Rs2,500

Sale price for wholesaler= Rs2,500 - 20% of Rs2,500

Tax charged by wholesaler=10% of Rs2,000

Cost price for retailer= Rs2,000+Rs200 = Rs2,200 Ans.

Tax charged by retailer=10% of Rs2,500

VAT paid by retailer= Rs250 - Rs200= Rs50 Ans.

Cost price for retailer= Rs800

Sales tax paid by retailer= 8% of Rs800

Sale price for retailer= Rs1,000

Tax charged by retailer= 8% of Rs1,000

Price paid by customer= Rs1,000+ Rs80= Rs1,080 Ans.

VAT paid by retailer= Rs80 - Rs64= Rs16 Ans.

Cost price of 15 articles= Rs840

Then cost price of 6 articles

Sales tax paid by shopkeeper for 6 articles

= 8% of Rs336

Sale price of 6 articles= 6 x Rs65= Rs390

Tax charged by shopkeeper= 8% of Rs390

VAT paid by shopkeeper= Rs31.20 - Rs26.88= Rs4.32 Ans.

Sale price of an article for retailer= Rs900

Tax charged by retailer= 6% of Rs900

VAT paid by retailer= Rs4.80

Let cost price = Rs y

Purchase price for retailer= Rs820 + Rs49.20= Rs869.20 Ans.

Marked price of an article= Rs5,000

Sale price for manufacturer= Rs5,000 - 25% of Rs5,000

Tax paid by wholesaler= 8% of Rs3,750

Sale price for wholesaler= Rs5,000 - 15% of Rs5,000

Tax paid by retailer= 8% of Rs4,250

Sale price for retailer= Rs5,000

Tax paid by customer= 8% of Rs5,000

VAT paid by wholesaler= Rs340 - Rs 300= Rs40 Ans.

VAT paid by retailer= Rs400 - Rs 340= Rs60 Ans.

Printed price of an article= Rs2,500

Purchase price for shopkeeper= Rs2,500 - 30% of Rs2,500

Tax paid by the shopkeeper= 8% of Rs1,750

Price paid by shopkeeper= Rs1,750+ Rs140= Rs1,890 Ans.

Sale price for shopkeeper= Rs2,500

Tax paid by customer= 8% of Rs2,500

Price paid by the customer=Rs2,500+ Rs200= Rs2,700 Ans.

VAT paid by the shopkeeper= Tax charged - Tax paid

= Rs200 - Rs140= Rs60 Ans.

Sale price of an article for retailer= Rs3,000

Tax charged by retailer= 12% of Rs3,000

VAT paid by retailer= Rs72

Let cost price = Rs y

Purchase price for retailer= Rs2,400 + Rs288= Rs2,688 Ans.

Marked price of an article = Rs.10,000

VAT paid by wholesaler= Rs.960 - Rs.720= Rs.240

VAT paid by retailer= Rs.1080 - Rs.960= Rs.120

## Selina Concise Mathematics - Part II Solution for Class 10 Mathematics Chapter 1 - Value Added Tax Page/Excercise 1(C)

Let the marked price be Rs.x.

Rebate = 10%

Sales tax= 6%

The marked price of the computer is Rs.50,000.

Marked price of an article = Rs.500

Discount given by the wholesaler = 20%

Sales tax paid by the retailer = Rs.50

Sale price for the retailer= Rs.500

Price paid by the customer= Rs.500 + Rs.62.50= Rs.562.50

VAT paid by the retailer= Rs.62.50 - Rs.50= Rs.12.50

Selling price for the trader= Rs.4,500

VAT paid by trader= Rs.81

Let purchase price for trader = Rs.x

Discount in price= Rs.4,500 - Rs.3,150= Rs.1,350

The trader get 30% article.

Money paid by the trader= Rs.3,150 + Rs.189 = Rs.3,339.

Selling price for the retailer inclusive of sales tax = Rs.5,350

Rate of sales tax = 7%

Let sale price (list price) for the retailer be Rs.x

Let purchase price for retailer= Rs.a

Profit %= 25%

Discount = Rs.5,000 - Rs.4,000= Rs.1000

The retailer gets a discount of 20%.

Printed price of camera = Rs.1,600

Discount% = 20%

Purchase price for the shopkeeper

= Rs.1,280 + Rs.76.80 = Rs.1,356.80

Selling price for the shopkeeper = Rs.1,600

Purchase price for a customer= Rs.1,600 + Rs.96

= Rs.1,696

The price at which the camera can be bought from the shopkeeper is Rs.1,696.

VAT paid by the shopkeeper= Tax charged - Tax paid

= Rs.96 - Rs.76.80= Rs.19.20

The VAT (Value Added Tax) paid by the shopkeeper is Rs.19.20.

Purchase price for = Rs.8,000

Expense on transportation= Rs.1,000

Cost price for Tarun= Rs.8,000 + Rs.1,000= Rs.9,000

Marked price by Tarun= Rs.11,700

The customer's price= Rs.11,700 + Rs.1,170= Rs.12,870

Profit made by Tarun= Rs.11,700 - Rs.9,000= Rs.2,700

Tarun's profit is 30%.

Marked price (M.P.) of an article = Rs. 6,000

** **

**For dealer,**

** **

C.P. = Rs. 6,000 - 30% of Rs. 6,000

S.P. = Rs. 6,000 - 100% of Rs. 6,000

(i) C.P. for shopkeeper = Rs. 5,400

Thus, price paid by the shopkeeper including the tax

= Rs. 5,400 + 6% of Rs. 5,400

= Rs. 5,724

(ii) VAT paid by the dealer = Tax on S.P. - Tax on C.P.

= 6% of Rs. 5,400 - 6% of Rs. 4,200

= Rs. 324 - Rs. 252

= Rs. 72

## Selina Concise Mathematics X Class 10 Chapter Solutions

- Chapter 1 - Value Added Tax
- Chapter 2 - Banking (Recurring Deposit Accounts)
- Chapter 3 - Shares and Dividends
- Chapter 4 - Linear Inequations (in one variable)
- Chapter 5 - Quadratic Equations
- Chapter 6 - Solving (simple) Problmes (Based on Quadratic Equations)
- Chapter 7 - Ratio and Proportion (Including Properties and Uses)
- Chapter 8 - Remainder And Factor Theorems
- Chapter 9 - Matrices
- Chapter 10 - Arithmetic Progression
- Chapter 11 - Geometric Progression
- Chapter 12 - Reflection (In x-axis, y-axis, x=a, y=a and the origin ; Invariant Points)
- Chapter 13 - Section and Mid-Point Formula
- Chapter 14 - Equation of a Line
- Chapter 15 - Similarity (With Applications to Maps and Models)
- Chapter 16 - Loci (Locus and its Constructions)
- Chapter 17 - Circles
- Chapter 18 - Tangents and Intersecting Chords
- Chapter 19 - Constructions (Circles)
- Chapter 20 - Cylinder, Cone and Sphere (Surface Area and Volume)
- Chapter 21 - Trigonometrical Identities (Including Trigonometrical Ratios of Complementary Angles and Use of Four Figure Trigonometrical Tables)
- Chapter 22 - Heights and Distances
- Chapter 23 - Graphical Representation (Histograms and Ogives)
- Chapter 24 - Measures of Central Tendency (Mean, Median, Quartiles and Mode)
- Chapter 25 - Probability

## ICSE Class 10 Textbook Solutions

- Frank Certificate Biology - Part II Class 10 Textbook Solution
- Frank Modern Certificate Chemistry - Part II Class 10 Textbook Solution
- Frank Modern Certificate Mathematics - Part II Class 10 Textbook Solution
- Frank Modern Certificate Physics - Part II Class 10 Textbook Solution
- A Collection of Poems & Short Stories Class 10 Textbook Solution
- साहित्य सागर Class 10 Textbook Solution

## Browse Study Material

### Browse questions & answers

TopperLearning provides step-by-step solutions for each question in each chapter. Access Chapter 1 - Value Added Tax for ICSE Class 10 Mathematics free of cost. The solutions are provided by our subject matter experts. Refer to our solutions for the Selina Concise Mathematics textbook to revise the whole chapter and clear your fundamentals before the examination. By referring to the solutions for this chapter and the others, we hope that you are able to write your exams well.