# Chapter 15 : Probability - Ncert Solutions for Class 9 Maths CBSE

If you love numbers & have a deep interest in statistics, then Mathematics is probably one of the scoring subject ever. A Class 9th CBSE Mathematics is one of the challenging subject one can undergo as, it involves a lot of crunching of complex numbers, geometrical formulae, diagrams & much more. Hence, to simplify the mathematical complexity, TopperLearning has framed a customise solution that involves Test preparation notes, Textbook solutions, Videos, & several other study material that help the student to memorise the concepts quickly. We have bifurcated our CBSE Class 9 Study Material (Solution) into 3 Different parts namely:

- CBSE Class 9 Practice Test includes Revision notes, Question bank & Sample Paper
- TopperLearning Classroom that includes Videos, Ask the Experts & Preparation Tips
- Text Book Solutions, etc

TopperLearning packages involves all the ingredients of CBSE Class 9 Study Material that includes Solved Question Papers, High Animated Videos, Solutions by SME (Subject Matter Expert), CBSE class 9 Preparation Tips, Update to CBSE 9th Mathematics syllabus, Practice books, Reference Materials, etc that help you to score great marks with glorious marks.

Getting a good score is now relatively easy if you prefer TopperLearning solutions for CBSE Class 9th Mathematics subject. By purchasing our package, you will be accessed to guaranteed success in your examination!

Page / Exercise

## Chapter 15 - Probability Excercise Ex. 15.1

Solution 1
Number of times batswoman hits a boundary = 6
Total number of balls played = 30 Number of times that the batswoman does not hit a boundary = 30 - 6 = 24 Solution 2
Total number of families = 475 + 814 + 211 = 1500

(i) Number of families having 2 girls = 475 (ii) Number of families having 1 girl = 814 (iii) Number of families having no girl = 211
Thus, the sum of all these probabilities is 1.  Thus, the sum of all these probabilities is 1.

Solution 3
Number of students born in August = 6
Total number of students = 40 = Solution 4
Number of times 2 heads come up = 72
Total number of times the coins were tossed = 200 Solution 5
Number of families surveyed = 2400

(i) Number of families earning Rs 10000 - 13000 per month and owning exactly 2 vehicles = 29
Required probability = (ii) Number of families earning Rs 16000 or more per month and owning exactly 1 vehicle = 579
Required probability = (iii) Number of families earning less than Rs 7000 per month and does not own any vehicle = 10
Required probability = (iv)  Number of families earning Rs 13000 - 16000 per month and owning     more than 2 vehicles = 25
Required probability = (v)  Number of families owning not more than 1 vehicle = 10 + 160 + 0 + 305 + 1 + 535 + 2 + 469 + 1
+ 579 = 2062
Required probability = Solution 6
Total number of students = 90

(i)  Number of students who obtained less than 20% marks in the test = 7
Required probability = (ii)  Number of students who obtained marks 60 or above = 15 + 8 = 23
Required probability = Solution 7
Total number of students = 135 + 65 = 200

(i)  Number of students who like statistics = 135
P(student likes statistics) = (ii)  Number of students who do not like statistics = 65
P(student does not like statistics) = Solution 8
Total number of engineers = 40
(i)  Number of engineers living at a distance of less than 7 km form their place of work = 9
Required probability = (ii)  Number of engineers living at a distance of more than or equal to 7 km from their place of work
= 40 - 9 = 31
Required probability = (iii)  Number of engineers living within a distance of km from her place of work = 0
Required probability = 0

Solution 9
Total number of bags = 11
Number of bags containing more then 5 kg of flour = 7
Required probability = Solution 10
Number days for which the concentration of sulphur dioxide was in the
interval of 0.12 - 0.16 = 2
Total number of days = 30
Required probability  = Solution 11
Number of students having blood group AB = 3
Total number of students = 30
Required probability = ## CBSE Class 9 Maths Homework Help

Clear all your doubts instantly at our “Ask Doubt” section. Get expert help and guidance at your comfort. To know the syllabus in detail, click here.

NCERT Textbooks are the rich stimulant for those students who want to score better in the CBSE examinations. By solving our papers the students have achieved a better and higher result. One of the primary objectives of creating ncert solution for class 9  is that the student gets access to an easy solution; which acts as a strong catalyst in improving the marks. We usually focus that the students don’t find any difficulty in understanding the concepts and can memorize them easily.