Please wait...
1800-212-7858 (Toll Free)
9:00am - 8:00pm IST all days
8104911739
For Business Enquiry

or

Thanks, You will receive a call shortly.
Customer Support

You are very important to us

For any content/service related issues please contact on this toll free number

022-62211530

Mon to Sat - 11 AM to 8 PM

Rohit invested Rs. 9,600 on Rs. 100 shares at Rs. 20 premium paying 8% dividend. Rohit sold the shares when the price rose to Rs. 160. He invested the proceeds (excluding dividend) in 10% Rs. 50 shares at Rs. 40. Find the:[4M](i) original number of shares(ii) sale proceeds(iii) new number of shares(iv) change in the two dividends 

Asked by gavisiddaiah618 12th January 2019, 9:59 PM
Answered by Expert
Answer:
i)
100 shares at Rs. 20 premium.
Nominal value of share = Rs. 100
Market value of a share = 100 + 20 = Rs. 120
Invested amount is Rs. 9600
Number of shares = 9600/120 = 80
ii)
Sale price of a share = Rs. 160
The sale proceeds = 80 × 160 = Rs. 12800
iii)
New invested amount = Rs. 12800
Market value of a share = Rs. 40
Number of shares = 12800/40 = 320
iv)
Dividend in first investment = 80 × 8% × 100 = Rs. 640
Dividend in second invetsment = 320 × 10% × 50 = Rs. 1600
Change in two dividends = 1600 - 640 = Rs. 960
Answered by Expert 14th January 2019, 2:41 PM
Rate this answer
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

You have rated this answer 10/10

Your answer has been posted successfully!

Chat with us on WhatsApp