Please wait...
1800-212-7858 (Toll Free)
9:00am - 8:00pm IST all days

or

Thanks, You will receive a call shortly.
Customer Support

You are very important to us

For any content/service related issues please contact on this toll free number

022-62211530

Mon to Sat - 11 AM to 8 PM

a bus travels adistance of 120 km with a speed of 40 km/h and returns with aspeed of 30 km/h. calculate the average speed for the entire journey

Asked by DiNesh B 18th September 2013, 8:12 PM
Answered by Expert
Answer:

Average speed = Total distance travelled / Total time taken

Total Distance Travelled = 120+120 = 240 km

Time taken for going = Distance/ Speed = 120/40 = 3 hrs

Time taken for return = Distance/ Speed = 120/30 = 4hrs

Thus, total time taken = 3+4 = 7 hrs

Average speed = 240 / 7 = 34.3 km/h

 
Answered by Expert 19th September 2013, 12:51 PM
Rate this answer
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

You have rated this answer /10

Your answer has been posted successfully!

Latest Questions

CBSE VII Hindi
Asked by rgangothri63 23rd October 2018, 5:26 PM
CBSE VI English
Asked by Suhan31122006 23rd October 2018, 5:18 PM
CBSE VI English
Asked by Suhan31122006 23rd October 2018, 5:16 PM

Chat with us on WhatsApp