Full fledge assessment (Please watch the above videos before attempting this assessment)

Question 1 of 20
Q1. The phenotypic ratio of the F2 generation in a dihybrid cross is 
  • 9:3:3:1
  • 1:3:1
  • 1:2:1
  • 9:3:1

Solution :

The phenotypic ratio of the F2 generation in a dihybrid cross is 9:3:3:1. 
Still have doubt? Watch Video
Q2. Which of the following traits studied by Mendel are not matched appropriately?
  • Pod colour → White and Violet
  • Seed shape → Round and Wrinkled
  • Flower position → Axial and Terminal
  • Stem length → Tall and Dwarf

Solution :

Pod colour studied by Mendel was of two types—green and yellow. 
Still have doubt? Watch Video
Q3. The phenotypic ratio of the F2 generation in a dihybrid cross is 
  • 9:3:3:1
  • 1:3:1
  • 1:2:1
  • 9:3:1

Solution :

The phenotypic ratio of the F2 generation in a dihybrid cross is 9:3:3:1. 
Still have doubt? Watch Video
Q4. In a cross between white and violet flowers, the progeny obtained in the F1 generation is
  • Red
  • White
  • Violet
  • Blue

Solution :

Violet flower colour is dominant over white flower colour. Hence, in the F1 generation, all the plants would bear violet flowers. 
Still have doubt? Watch Video
Q5. Traits expressed in the F1 generation are said to be
  • Supplementary
  • Epistatic
  • Dominant
  • Recessive

Solution :

Traits expressed in the F1 generation are said to be dominant. 
Still have doubt? Watch Video
Q6. Archeopteryx is a connecting link between 
  • Birds, reptiles
  • Birds, mammals
  • Reptiles, birds
  • Reptiles, mammals

Solution :

Archeopteryx is a connecting link between birds and reptiles. 
Still have doubt? Watch Video
Q7. DNA which does not code for any protein is called
  • Junk DNA
  • Genomic DNA
  • Messenger DNA
  • Variable DNA

Solution :

DNA which does not code for any protein is called junk DNA. 
Still have doubt? Watch Video
Q8. Which of the following is not a homologous organ?
  • Forelimbs of human
  • Forelimbs of lizard
  • Flippers of whale
  • Wings of insect

Solution :

Wings of insects are analogous organs. 
Still have doubt? Watch Video
Q9. Tuber of potato and runner of lawn grass are homologous organs because both of them represent 
  • Stems
  • Roots
  • Flowers
  • Tendrils

Solution :

Tuber of potato and runner of lawn grass are homologous organs because both of them represent stems. 
Still have doubt? Watch Video
Q10. Complex traits are likely to have evolved in small steps through 
  • Regeneration
  • Artificial selection
  • Genetic drift
  • Natural selection

Solution :

Complex traits are likely to have evolved in small steps through natural selection. 
Still have doubt? Watch Video
Q11. Which of the following correctly shows the cascade of reactions which takes place in the expression of a particular character? 
  • Gene → Protein → mRNA → Phenotypic expression
  • mRNA → Gene → Protein → Phenotypic expression
  • Gene → mRNA → Protein → Phenotypic expression
  • mRNA → Gene → Phenotypic expression → Protein

Solution :

A gene transcribes into mRNA which translates into proteins. Proteins control the phenotypic expression of a particular character. 
Still have doubt? Watch Video
Q12. Traits expressed are __________ and traits suppressed are __________ 
  • Dominant, recessive
  • Recessive, dominant
  • Epistatic, dominant
  • Dominant, epistatic

Solution :

Traits expressed are dominant and traits suppressed are recessive. 
Still have doubt? Watch Video
Q13. Darwin's theory could not explain the 
  • Mechanism of evolution
  • Transfer of characteristics
  • Development of new species
  • Cause of variation

Solution :

Darwin's theory could not explain the cause of variations in organisms. 
Still have doubt? Watch Video
Q14. Which two species do the fossils of woolly mammoth resemble?
  • Sheep and elephant
  • Human and bear
  • Bear and elephant
  • Elephant and human

Solution :

Fossils of woolly mammoth show long tusks and body covered with hair. Hence, they resemble elephants and humans.
Still have doubt? Watch Video
Q15. A trait expressed is __________ and a trait suppressed is 
  • Dominant, recessive
  • Recessive, dominant
  • Epistatic, dominant
  • Dominant, epistatic

Solution :

A trait expressed is dominant and a trait suppressed is recessive. 
Still have doubt? Watch Video
Q16. Which of the following homologous organs is not matched correctly with its function?
  • Forelimbs of human : Grasping
  • Forelimbs of frog: Shock absorber while landing
  • Flippers of whale : Swimming
  • Forelimbs of bat : Crawling

Solution :

Forelimbs of bat are modified for flying in air.
Still have doubt? Watch Video
Q17. Organs which have the same structural basic design but are evolved to perform different functions are called 
  • Homologous organs
  • Analogous organs
  • Vestigial organs
  • Rudimentary organs

Solution :

Organs which have the same structural basic design but are evolved to perform different functions are called homologous organs. 
Still have doubt? Watch Video
Q18. Which of the following factors acts against speciation? 
  • Gene flow
  • Geographical isolation
  • Genetic drift
  • Variation

Solution :

Gene flow results in the reduction of genetic variation in two sub-populations. This does not favour variations and formation of new species through speciation. 
Still have doubt? Watch Video
Q19. Which of the following is true about analogous organs? 
  • They prove common adaptive solutions to environmental changes.
  • They have the same basic structural design.
  • They have the same basic developmental origin.
  • They perform different functions.

Solution :

Analogous organs prove common adaptive solutions to environmental changes. 
Still have doubt? Watch Video
Q20. Organs which have similar appearance and perform similar function but have different structural basic design are called 
  • Analogous organs
  • Homologous organs
  • Vestigial organs
  • Rudimentary organs

Solution :

Organs which have similar appearance and perform similar function but have different structural basic design are called analogous organs. 
Still have doubt? Watch Video