Full fledge assessment (Please watch the above videos before attempting this assessment)

Question 1 of 20
Q1. All of the following are considered abiotic factors with the exception of
  • moisture
  • temperature
  • predators
  • light

Solution :

Predators are animals which hunt other animals and form the biotic components of an ecosystem. 
Still have doubt? Watch Video
Q2. Which agency looks after the steps to reduce ozone depletion?
  • UNEP
  • UNESCO
  • UNO
  • WHO

Solution :

UNEP took up the issue of ozone depletion in 1976 and adopted a single but effective approach. 
Still have doubt? Watch Video
Q3. Which of the following is a biodegradable organic chemical/substance?
  • Plastics
  • Oil
  • Pesticide
  • Garbage

Solution :

Biodegradable waste is a type of waste which may be degraded by other living organisms. Biodegradable waste can be commonly found in municipal solid waste as green waste, food waste, paper waste and biodegradable plastics. 
Still have doubt? Watch Video
Q4. The ecosystem is the smallest unit of the
  • biosphere
  • ionosphere
  • lithosphere
  • mesosphere

Solution :

The biosphere is the largest biological system. It consists of smaller functional units known as ecosystems or ecological systems. 
Still have doubt? Watch Video
Q5. Carnivores are at the
  • first trophic level
  • second trophic level
  • third trophic level
  • fourth trophic level

Solution :

Carnivores take the third trophic level in an ecosystem. 
Still have doubt? Watch Video
Q6. Which of the following is an effect of global warming?
  • rising sea levels
  • changing precipitation
  • expansion of deserts
  • all of these

Solution :

Rising sea levels, change in precipitation and expansion of deserts are the effects of global warming. 
Still have doubt? Watch Video
Q7. Which of the following is a difference between a food chain and a food web?
  • Food chains involve plants, while food webs involve animals.
  • Food chains involve plants, while food webs involve both plants and animals.
  • Food chains involve animals, while food webs involve plants.
  • Food chains are linear, whereas food webs are complex.

Solution :

Food chains are graphically straight and linear, whereas food webs are complex. 
Still have doubt? Watch Video
Q8. In an ecosystem, energy
  • is absorbed
  • is released
  • is both absorbed and released
  • flows

Solution :

Energy flow is one of the most fundamental processes, and it is common to all the ecosystems. 
Still have doubt? Watch Video
Q9. Decomposers help in
  • recycling nutrients
  • breaking dead waste
  • spreading decay
  • both recycling nutrients and breaking dead waste

Solution :

Decomposers help in recycling nutrients and breaking dead waste. 
Still have doubt? Watch Video
Q10. Carbon dioxide contributes ______ % to global warming.
  • 40 - 45%
  • 10 - 15%
  • 30 - 35%
  • 10 - 15%

Solution :

Carbon dioxide contributes 40 - 45% to global warming. 
Still have doubt? Watch Video
Q11. Which of the following is not an effect of modern agriculture?
  • Biomagnification
  • Eutrophication
  • Ozone depletion
  • Nitrate pollution

Solution :

Modern farming techniques combat biomagnification. 
Still have doubt? Watch Video
Q12. An organism accumulating a material in its body at a concentration greater than the environment is a phenomenon called
  • bioaccumulation
  • chemomagnification
  • photosynthesis
  • biomagnification

Solution :

An organism accumulating a material in its body at a concentration greater than the environment is a phenomenon called biomagnification. 
Still have doubt? Watch Video
Q13. Which of the following is not an organism of the pond ecosystem?
  • deer
  • fish
  • duck
  • earthworm

Solution :

Deer belongs to the grassland ecosystem. 
Still have doubt? Watch Video
Q14. What is a human in the food chain?
  • tertiary consumer
  • herbivore
  • carnivore
  • secondary consumer

Solution :

Humans are tertiary consumers since we eat both primary and secondary consumers. 
Still have doubt? Watch Video
Q15. A food chain starts with a
  • consumer
  • decomposer
  • detritivore
  • producer

Solution :

The first step of the food chain is the producer or green plants. 
Still have doubt? Watch Video
Q16. The 10% energy transfer law of the food chain was given by
  • Tansley
  • Stanley
  • Weismann
  • Lindemann

Solution :

The 10% law was given by Lindemann in 1942. 
Still have doubt? Watch Video
Q17. Energy transferred to the next higher level
  • increases
  • remains the same
  • no effect
  • decreases

Solution :

Energy decreases as it moves up trophic levels. 
Still have doubt? Watch Video
Q18. Why is ultraviolet (UV) light capable of penetrating and burning the skin?
  • UV light has longer wavelength.
  • UV light is stronger than infrared light.
  • UV is a form of radioactivity.
  • UV has more energy than visible light.

Solution :

Since UV light has more energy than visible light, it penetrates and burns the skin. 
Still have doubt? Watch Video
Q19. Primary producers in an ocean grazing food web are usually
  • phytoplankton
  • fungi
  • plants
  • animals

Solution :

Phytoplankton are primary producers in an ocean grazing food chain. 
Still have doubt? Watch Video
Q20. The major gas responsible for the greenhouse effect is
  • water vapour
  • carbon dioxide
  • methane
  • ozone

Solution :

Water vapour is the most dominant greenhouse gas. 
Still have doubt? Watch Video