Full fledge assessment videos for control-and-coordination

Full fledge assessment (Please watch the above videos before attempting this assessment)

Question 1 of 20
Q1. Which of the following is the biggest advantage of the endocrine system over the nervous system?
  • Transport hormones to every cell of the body
  • Communicate rapidly
  • Effects of the hormone last longer
  • Effect of hormones is rapid

Solution :

The endocrine system secretes hormones which take a longer time to cause an effect than a nerve signal. However, the effects of the hormone last longer. 
Still have doubt? Watch Video
Q2. Which sensory receptors detect heat present in the environment?
  • Olfactory receptors
  • Phonoreceptors
  • Thermoreceptors
  • Mechanoreceptors

Solution :

Thermoreceptors present in the skin detect heat present in the environment. 
Still have doubt? Watch Video
Q3. The bony covering of the brain is called the 
  • Cranium
  • Epiderm
  • Mesoderm
  • Meninges

Solution :

The brain is protected by a bony covering called the skull or cranium. 
Still have doubt? Watch Video
Q4. If we happen to grow plants in a space station, which of the following tropic movements would be affected? 
  • Thigmotropism
  • Geotropism
  • Hydrotropism
  • Chemotropism

Solution :

In a space station, there would be no gravity. Hence, the movement of roots towards gravity, i.e. geotropism, would get affected. 
Still have doubt? Watch Video
Q5. Tendency of roots to grow downwards occurs as a result of
  • Thigmotropism
  • Geotropism
  • Hydrotropism
  • Chemotropism

Solution :

Tendency of roots to grow downwards occurs as a result of geotropism. 
Still have doubt? Watch Video
Q6. The __________ acts as a link between the peripheral nervous system and the brain.
  • Medulla
  • Cerebrum
  • Spinal cord
  • Pons

Solution :

The spinal cord conducts sensory information from the peripheral nervous system to the brain. 
Still have doubt? Watch Video
Q7. ____________ communicate the messages received from the brain to the rest of the body.
  • Sensory neurons
  • Motor neurons
  • Association neurons
  • Afferent neurons

Solution :

Motor neurons communicate the messages received from the brain to the rest of the body. 
Still have doubt? Watch Video
Q8. Which of the following minerals is required for the synthesis of thyroxine?
  • Iodine
  • Calcium
  • Magnesium
  • Potassium

Solution :

Iodine is required for the synthesis of thyroxine. 
Still have doubt? Watch Video
Q9. Which of the following has a role in the reflex actions in the body?
  • Spinal cord
  • Cerebrum
  • Cerebellum
  • Diencephalon

Solution :

The spinal cord has a role in the reflex actions in the body. 
Still have doubt? Watch Video
Q10. If the secretions of the pituitary gland are under the control of __________, then this gland is supposed to be the super master gland. 
  • Hypothalamus
  • Thyroid
  • Pancreas
  • Adrenal

Solution :

If the secretions of the pituitary gland are under the control of the hypothalamus, then this gland is supposed to be the super master gland. 
Still have doubt? Watch Video
Q11. Which of the following is an advantage of seismonastic movement in the mimosa plant? I → Protection from herbivores II → Less exchange of heat III → Higher survival value under environmental stress 
  • I and II
  • II and III
  • I and III
  • I, II and III

Solution :

Folding of leaves because of seismonasty protects the mimosa plant from being eaten by herbivores. In the folded leaves, there is less exchange of heat as compared to fully expanded leaves. This offers higher survival value under environmental stress. 
Still have doubt? Watch Video
Q12. Coordination in higher invertebrates does not involve the
  • Cell cytoplasm
  • Brain
  • Nerve cord
  • Ganglia

Solution :

Coordination in simple protozoans occurs through the cytoplasm.
Still have doubt? Watch Video
Q13. Hormones are secreted by the ___________ system.
  • Endocrine
  • Nervous
  • Integumentary
  • Autonomic

Solution :

Hormones are secreted by the endocrine system. 
Still have doubt? Watch Video
Q14. Deficiency of thyroxine results in _________ in children. 
  • Cretinism
  • Gigantism
  • Dwarfism
  • Myxoedema

Solution :

Deficiency of thyroxine results in cretinism in children. 
Still have doubt? Watch Video
Q15. Which of the following is a reflex action? 
  • Changing TV channels
  • Running hurriedly
  • Yawning
  • Typing on a keyboard

Solution :

Yawning is a reflex action which is not under ones control or volition. 
Still have doubt? Watch Video
Q16. The growth movement in response to a chemical stimulus is called 
  • Thigmotropism
  • Phototropism
  • Hydrotropism
  • Chemotropism

Solution :

The growth movement in response to a chemical stimulus is called chemotropism. 
Still have doubt? Watch Video
Q17. Bending of the plant in the direction of sunlight occurs because of
  • Thigmotropism
  • Phototropism
  • Hydrotropism
  • Chemotropism

Solution :

Bending of the plant in the direction of sunlight occurs because of phototropism. 
Still have doubt? Watch Video
Q18. Which of the following is not a part of the forebrain?
  • Mesencephalon
  • Cerebrum
  • Olfactory lobe
  • Diencephalon

Solution :

Mesencephalon or midbrain is a part of the brain stem. 
Still have doubt? Watch Video
Q19. Which sensory receptors are activated when we smell?
  • Olfactory receptors
  • Phonoreceptors
  • Thermoreceptors
  • Mechanoreceptors

Solution :

Olfactory receptors present in the nose detect smell. 
Still have doubt? Watch Video
Q20. Deficiency of __________ hormone causes diabetes. 
  • Insulin
  • Calcitonin
  • Thyroxine
  • Adrenaline

Solution :

Goitre is caused by the deficiency of thyroxine hormone secreted by the thyroid gland. 
Still have doubt? Watch Video