Request a call back

Join NOW to get access to exclusive study material for best results

ICSE Class 10 Answered

Problem sum
Asked by mahesh joshi | 06 Jan, 2012, 10:03: PM
Expert Answer

Le x be the number of articles purchased. The amount paid for the x articles is Rs 900.

So the price of the article = 900/x.

The number good articles = x-5.

The selling price is more than the purchase price by Rs 3 implies he sells at Rs(900/x +3) per article.

Therefore the amount he gets by selling (x-5) articles in good condition = number of artilcles sold * selling price = (x-5)(900/x +3) but this is equal to Rs150 profit. Or Rs(900+150) in cash. So,

(x-5)((900/x+3 ) = 1050. Multiply by x an we get:

(x-5)(900+3x) = 1050x Or

3x^2+(900-15)x-4500 = 1050x Or

x^2 +885x-1050x+4500 = 0 Or

3x^2 - 165x - 4500 = 0. This is a quadratic equation in x. This could be solved either by factorising the left side and equating each factor to zero. Or by the quadratic formula for roots: If ax^2+bx+c = 0, then x = {-b +or- (b^2-4ac)^0.5}/(2a). So,

x = [165 +or- sqrt(165^2- - 4*3*4500)^(1/2)]/(2*3)

= (165 +or- 285)/6

= 75.

So the number of articles he brought = 75

Tally:

No of articles : 900/75 =12.

The damaged =5. Good articles = 75 - 5 =70.

Selling price = 12+3 =15.

The amount of by sale of 70 articles = 70*15 = 1050

Profit = 1050 - 900 = 150

Answered by | 06 Jan, 2012, 11:49: PM
ICSE 10 - Maths
Asked by mohitmore008 | 31 Jul, 2022, 11:42: AM
ANSWERED BY EXPERT
ICSE 10 - Maths
Asked by rashikulkarni28 | 18 Jul, 2022, 10:54: PM
ANSWERED BY EXPERT
ICSE 10 - Maths
Asked by mohitmore008 | 30 Jun, 2022, 08:16: PM
ANSWERED BY EXPERT
ICSE 10 - Maths
Asked by sefalikumari.yadav | 22 Jun, 2022, 05:32: PM
ANSWERED BY EXPERT
ICSE 10 - Maths
Asked by sushenmahato74 | 20 Jun, 2022, 07:43: PM
ANSWERED BY EXPERT
ICSE 10 - Maths
Asked by babli2508rawat | 21 Feb, 2022, 08:19: PM
ANSWERED BY EXPERT
ICSE 10 - Maths
Asked by siddghode4371 | 28 Sep, 2021, 10:04: AM
ANSWERED BY EXPERT
Free Sample Papers - Click Here
×