IT TAKES 12 HRS TO FILL A SWIMMING POOL USING TWO PIPES IF THE LARGER PIPE IS USED FOR 4 HRS AND

Asked by  | 10th Mar, 2008, 05:35: PM

Expert Answer:

 

Solution:-

 

Let the slower pipe fills x liter in 1 hr and faster pipe fills y ltr in 1 hr. and capacity of the tank is 96 ltr.  .then

 

                                                9x+ 4y = 48

                                              12x+12y=96

                     

                                                  9x + 4y= 48....................................(1)

                                                  4x+4y =  32....................................(2)

 

Solving the two eqns we get x = 16/5 = 3.2 ltr per hr

And y = 4.8 ltr per hr

 

So the slower pie will take 96/x = 96/3.2 = 30 hrs

And the faster pipe will take 96/4.8 = 20 hrs.

 

Answered by  | 27th Jun, 2008, 10:32: AM

Queries asked on Sunday & after 7pm from Monday to Saturday will be answered after 12pm the next working day.