Find the difference between a single discount 0f 40% and two sucessive discounts of 36% and 4% on Rs.2500/=.

Asked by sonali gupta | 23rd May, 2013, 09:06: PM

Expert Answer:

A single discount of 40% in rs 2500 = 40% of 2500 = Rs 1000
hence price after discount = Rs 2500 - 1000 = Rs 1500
 
Successive discounts case
First a discount of 36% is applied on Rs 2500, hence discount = 36% of Rs 2500 = Rs 900
Now a discount of 4% is applied on the remaining amount. 
Remaining amount = Rs 2500 - 900 = Rs 1600
hence 4% discount = 4% of 1600 = Rs 64
 
So, the price after discount = Rs 1600 - 64 = Rs 1536
Total discount = Rs 964. 
 
hence, the difference between the discounts = Rs 1000 - Rs 964 = Rs 36. 

Answered by  | 24th May, 2013, 01:51: AM

Queries asked on Sunday & after 7pm from Monday to Saturday will be answered after 12pm the next working day.