Arun invested Rs. 9000 in 6% Rs. 100 shares at Rs. 90 per share. After a year, he sold shares at Rs. 85 each and invested the proceeds [including his dividend] in 18% Rs. 20 shares at Rs. 50. Find
: i). his dividend for the first year
ii). His annual income in the second year
iii). The percentage increase in his returns on his original investment.
Asked by venkatesh.keshavamurthy | 7th Jul, 2019, 08:58: PM
Investment = Rs. 9000
FV = Rs. 100
MV = Rs. 90
Number of shares = 9000/90 = 100 shares
Divident on 1 share = 6% of 100 = Rs. 6
Total annual dividend(first year) = 6 × 100 = Rs. 600
Sale price of 100 shares = Rs. 8500
Total investment = 8500+600 = Rs. 9100
FV of new share = Rs.20
MV of new share = Rs.50
Number of shares = 9100/50 = 182 shares
Divident on 1 share = 18% of 20= Rs. 3.6
Total divdend(annual income) = 3.6 × 182 = Rs. 655.2
% increase = (655.2-600)/600 × 100 = 9.2%
Answered by Arun | 10th Jul, 2019, 04:58: PM
- Mrs.Matharu sold shares of face value ₹100, when the market value was ₹65 and recieved ₹9634.95 she paid brokerage 1% and GST on brokerage is 18% How many shares did she sell?
- I=pxn(n+1)/2x12xr/100 1000xn(n+1)/24x10/100=5550 100n(n+1)/24=5550 n(n+1)=1332 I have also got this answer can u plz explain me how u got n =36 and 37 from which number u have divided to get this number
- banking ch.
- 6 no.
- ch shares and dividends
Kindly Sign up for a personalised experience
- Ask Study Doubts
- Sample Papers
- Past Year Papers
- Textbook Solutions
Verify mobile number
Enter the OTP sent to your number