A owns a old car worth Rs.50,000. He sells it to B at a profit of 15%. After some time, B sells it back to A at 15% loss. Find A's loss or gain percent on the whole.

Asked by Sukhmanjeet Kaur | 16th Aug, 2012, 07:29: PM

Expert Answer:

For A:
CP = Rs 50,000
Profit = 15%
Profit = 15/100 * 50000 = 7500
SP = Rs 50000 + Rs 7500 = Rs 57500
 
For B:
CP = 57500
Loss = 15%
Loss = 15/100 * 57500 = Rs 8625
SP = 57500 - 8625 = 48875
 
Now, A's investment is to be considered.
He sells the car at Rs 57500 and buys back at Rs 48875
Profit = 57500 - 48875 = Rs 8625
 
Profit% = 8625 / 50000 * 100 = 17.25%

Answered by  | 17th Aug, 2012, 11:55: AM

Queries asked on Sunday & after 7pm from Monday to Saturday will be answered after 12pm the next working day.